0 Postavite oglas
+382 69 777 680

Pravila ulaska u Crnu Goru za Ruse 2024. godine

Ljudi dolaze u Crnu Goru da vide zaštićena područja, najveći kanjon u Evropi, jezera, antičku arhitekturu i znamenitosti. Na obali vas čeka zadivljujuća priroda: maslinjaci, azurno more, netaknute plaže, ali i antički arhitektonski spomenici, manastiri i crkve iz 12. i 16. veka pre nove ere. U ovom članku ćemo vam reći koja su dokumenta potrebna putnicima i šta treba da znaju pre putovanja.

O čemu ćete naučiti:

  • Viza za Ruse 2024
  • Registracija turista i taksa
  • Dokumenti za ulazak
  • Putovanje sa detetom
  • Bankovne kartice

 

Kako sada iz Rusije doći u Crnu Goru

Iz Rusije u Crnu Goru možete doći avionom, sa presedanjima preko Istanbula ili Beograda. I preko kopnenih granica automobilom kroz zemlje EU. Da biste to uradili, morate imati osiguranje automobila, vozačku dozvolu i druge dokumente, kao i pasoš.

 

Kako doći iz Rusije automobilom do Crne Gore: detaljna uputstva

Putovanje automobilom je uzbudljiva avantura koja će vam omogućiti da uživate u živopisnim pejzažima Evrope, testirate svoje vozačke veštine i doživite nezaboravno iskustvo.

1. Izbor rute

Postoji nekoliko glavnih puteva:

1. Preko Belorusije, Poljske, Slovačke, Mađarske, Srbije: Najkraći put (oko 2500 km), ali ide putevima sa naplatom putarine.

2. Preko Belorusije, Poljske, Češke, Austrije, Slovenije, Hrvatske: Duža ruta (oko 3000 km), ali prolazi kroz prelepe planinske predele.

3. Preko Ukrajine, Rumunije, Srbije.

Prilikom odabira rute morate uzeti u obzir:

  • Stanje puta
  • Platralni putevi
  • Carinski propisi
  • Vaše lične preferencije

2. Potrebna dokumenta

  • međunarodni pasoš
  • Vozačka dozvola
  • Potvrda o registraciji vozila
  • Međunarodno osiguranje "Zelena karta"
  • Punomoćje za automobil (ako niste vlasnik)
  • Zdravstveno osiguranje

3. Carinski propisi

  • Prilikom prelaska granice sa EU morate proći carinsku kontrolu.
  • Moraćete da predočite sve potrebne dokumente.
  • Carinski propisi se mogu promeniti, pa se preporučuje da pre putovanja proverite najnovije informacije na sajtovima ambasada i graničnih službi.

4. Korisni saveti

  • Planirajte svoju rutu unapred
  • Rezervišite svoj smeštaj
  • Nabavite osiguranje
  • Ponesite sva potrebna dokumenta sa sobom
  • Saznajte kakva su saobraćajna pravila u zemljama kroz koje ćete prolaziti
  • Budite oprezni na putevima

Da li je Rusima potrebna viza za Crnu Goru?

Državljani Rusije mogu bez vize boraviti u Crnoj Gori do 30 dana. Morate se prijaviti u mestu svog boravka. U nastavku pročitajte kako to učiniti. Takođe, viza nije potrebna za državljane Belorusije i Ukrajine, dozvoljeno im je da borave u državi do 30 dana. Državljani Kazahstana mogu da uđu bez vize od 1. aprila do 31. oktobra 2024. i mogu da ostanu u zemlji do 30 dana.

 

Koja dokumenta su potrebna Rusima za ulazak u Crnu Goru?

Da biste u Crnu Goru ušli kao Rus bez stranog pasoša, prema pravilima avio-kompanije, morate imati povratnu kartu, jer vam možda neće biti dozvoljen ulazak u avion. Pasoš mora da važi još najmanje tri meseca. Osiguranje se takođe preporučuje, ali nije obavezno. Imajte na umu da je medicina ovde veoma skupa za turiste, pa nemojte zanemariti ovaj savet. Jedan dan boravka u bolnici za strance u Kotoru košta i do 1000€.

 

Kako ostati u Crnoj Gori duže od 30 dana?

Prema zakonu o strancima, ako planirate da boravite u zemlji duže od 30 dana, morate dobiti vizu u Ambasadi Crne Gore.

Spisak dokumenata:

  • Međunarodni pasoš
  • Poziv od strane domaćina ili na drugi način (dokument o zdravstvenom stanju)
  • 2 fotografije u boji
  • Uverenje poslodavca sa naznakom pozicije i plate
  • Povratna karta
  • Ugovor o zakupu stambenog prostora

Drugi razlozi zbog kojih državljani Rusije mogu boraviti u Crnoj Gori duže od 30 dana:

1. Studij: ako ste ušli u obrazovnu ustanovu na teritoriji države, možete ostati u zemlji duži vremenski period da biste studirali, za to morate dobiti privremenu boravišnu dozvolu na osnovu studija.

2. Rad: Ako je strani državljanin dobio radnu dozvolu u Crnoj Gori, može mu se odobriti i boravišna dozvola po osnovu zaposlenja.

3. Porodične prilike: Ako imate porodicu ili rođake koji žive u Crnoj Gori, može vam biti dozvoljeno da ostanete u zemlji duže vrijeme da živite zajedno.

Više o boravišnoj dozvoli u Crnoj Gori i njenoj ceni pročitajte na našem sajtu: services/residence-permit

Kako se registrovati za turizam u Crnoj Gori i platiti boravišnu taksu

Po dolasku morate popuniti turističku registraciju „Boravišna taksa“ u roku od 48 sati. Ako boravite u hotelu, to se radi na recepciji i uračunava se u račun. Cena boravišne takse zavisi od zajednice, maksimalno 1€ po danu. Obavezno sačuvajte svoju fakturu kada napuštate hotel kako biste imali dokaz o uplati poreza za granične službenike koji mogu tražiti dokaz o uplati poreza.

Ako boravite u apartmanu, potrebno je da odete do turističkog štanda, koji se nalazi na svakom lokalitetu. Da biste to uradili, potreban vam je: pasoš, pokažite ulazni pečat i navedite adresu privremenog boravka. Dobićete potvrdu o uplati koju morate čuvati dok ne napustite zemlju i pokazati je graničnoj kontroli ako je potrebno.

 

Šta je potrebno za ulazak u Crnu Goru sa djetetom

Da biste ušli u Crnu Goru sa djetetom, potrebno je voditi računa o nizu posebnih tačaka i imati određena dokumenta kako bi putovanje proteklo glatko i bez problema.

1. Pasoš deteta: Važno je da vaše dete ima svoj pasoš. Za decu mlađu od 7 godina izdaje se dečji inostrani pasoš, a za decu stariju od 7 godina izdaje se običan pasoš.

2. Viza: Građanima mnogih zemalja potrebna je viza za ulazak. Proverite uslove za vizu za svoju zemlju i unapred popunite svu neophodnu papirologiju.

3. Saglasnost za putovanje: Ako putujete sa detetom bez drugog roditelja ili bez jednog od roditelja, možda će vam trebati overena saglasnost da odsutni roditelj putuje.

4. Medicinsko osiguranje: Obavezno osigurajte zdravstveno osiguranje i za sebe i za svoje dete. U slučaju neočekivanih situacija, ovo će pomoći da se izbegnu finansijski problemi.

5. Vakcinacije i medicinska dokumentacija: Proverite koje vakcine se preporučuju pre putovanja i ponesite sa sobom medicinsku dokumentaciju o vakcinacijama koje ste primili.

6. Dozvola za ulazak/boravak: U nekim slučajevima može biti potrebna dozvola za ulazak ili boravak sa detetom ako niste detetov roditelj.

 

Koje bankarske kartice rade u Crnoj Gori

Ruske kartice ne rade u zemlji, ali možete platiti gotovinom u evrima ili stranim Master karticama. Ruske rublje se ovde nigde ne menjaju. Takođe možete razmeniti kriptovalute.

Pročitajte i druge naše članke:

Kupovina nekretnina u Crnoj Gori je jeftina: blog/post/24

Poslovna imigracija. Kako otvoriti firmu i dobiti boravišnu dozvolu u zemlji: blog/post/32

Pogledajte katalog nekretnina za iznajmljivanje ili kupovinu: gomonte.me

GoMonte Agencija za nekretnine

Agencija za nekretnine u Budvi GoMonte - asistent pri kupoprodaji stambenih, poslovnih nekretnina u Crnoj Gori.

Naši stručnjaci će vam pomoći: kupiti nekretninu u Crnoj Gori od vlasnika bez provizije, dobiti boravišnu dozvolu, mi ćemo vam uvek reći koji objekti se mogu jeftino kupiti od investitora.

Takođe u našoj agenciji možete kupiti nekretninu u Budvi ili nekom drugom gradu na obali sa panoramskim pogledom na more. Različiti načini plaćanja: rublje, USDT, Bitcoin. Ako vas zanima kako kupiti stan za rublje u Crnoj Gori, pišite nam za konsultacije: +382 69 777 680 Viber / VatsAap / Telegram.

Pružamo uslugu "Iznajmljivanje nekretnina u Crnoj Gori online", kratkoročno, dugoročno (godišnje) ili za odmor. Dodatne usluge: dobijanje boravišne dozvole u ​​Crnoj Gori, otvaranje biznisa ili usluge preseljenja preduzeća i zaposlenih, računovodstvena podrška, kupovina nekretnina putem interneta.

Imigracija u stranu državu je složen i naporan proces, u kome je bolje da se oslonite na one koji će vam reći pravne aspekte strane zemlje kako ne biste pogrešili. Stručnjaci naše agencije pomoći će vam da odaberete opštinu, grad, razgovaraju o prednostima i nedostacima stambenih naselja i šta da tražite ako želite jeftino da kupite nekretninu u Crnoj Gori.

Sajt nekretnina na gomonte.me je veliki izbor stanova u novogradnji, kućama, parcelama, vilama, luksuznim stanovima u rezidencijama, useljivim nameštenim garsonjerama, komercijalnim nekretninama za kancelarije i proizvodnju.

Osiguravamo pouzdanost i sigurnost transakcija, pomažemo u ovjeravanju ugovora i provjeri pravne čistoće. Čitajte na našem sajtu u člancima o tome kako dobiti boravišnu dozvolu za stranca i izabrati grad za preseljenje.

Meni