0 Postavite oglas
+382 69 777 680

Poslovna imigracija. Kako otvoriti firmu i dobiti boravišnu dozvolu u Crnoj Gori 2024

Mnogi preduzetnici biraju zemlje ne samo zbog niza atraktivnih ekonomskih faktora, već i zbog razloga za duži boravak. U ovom članku ćemo vas upoznati sa jednim od ovih mesta gde možete lako i brzo da se legalizujete po osnovu poslovanja. Saznaćete: zašto je poslovna imigracija u Crnu Goru atraktivna i kako dobiti boravišnu dozvolu 2024. godine.

Zašto je zemlja privlačna za pokretanje i vođenje biznisa?

  • Geografski položaj. Nalazi se na obali Jadranskog mora i ima povoljne klimatske uslove, turiste i investitore.
  • Niske poreske stope.
  • Jednostavna procedura registracije.
  • Ekonomski oporavak, koji stvara povoljan ambijent za razvoj bilo kog sektora usluga i proizvodnje dobara.

 

1. Razvijene aktivnosti:

  1. Turizam, hotelijerstvo i restoran: prodaja izleta, jadranska morska kuhinja, odmor na plaži i SPA hoteli - sve je to veoma traženo. Sa prelepim plažama, planinama i istorijskim mestima, turizam je glavni privredni sektor.
  2. Investicije u nekretnine su popularna destinacija, posebno na obali.
  3. Poljoprivreda. Zahvaljujući toploj klimi, ovde se uzgaja grožđe i proizvodi vino, kao i delikatesi od mesa i sireva.
  4. Informaciona tehnologija: mnoge mogućnosti za IT startapove i kompanije, na primer, smanjeni porezi.

 

2. Kako otvoriti biznis u Crnoj Gori 2024. godine. Proces registracije.

1. Izbor pravne forme:

  • Društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO) je najčešći oblik zbog svoje jednostavne upravljačke strukture.
  • Akcionarsko društvo (AD) – pogodno za velike projekte, ali ima složenu upravljačku strukturu.
  • Individualni preduzetnik (PP) – jednostavna registracija i lična odgovornost za posao.

2. Priprema dokumenata

  • Prijava za registraciju, u kojoj se navode podaci o kompaniji: naziv, pravna adresa, vrsta delatnosti.
  • Statut kompanije. Definiše ciljeve, zadatke, upravljačku strukturu, koju odobravaju osnivači.
  • Odluke osnivača, zapisnici sa sednica.
  • Dokumenti koji potvrđuju identitet osnivača.
  • Uvjerenje o nekažnjavanju. Za strane državljane obavezan je prevod na crnogorski jezik.
  • Ugovor o zakupu prostorija (ako je potrebno) za potvrdu prisustva pravne adrese.

3. Upis u Centralni registar privrednih subjekata i organa socijalnog osiguranja

  • Dostavljanje dokumenata. Lično ili preko punomoćnika.
  • Plaćanje državne dažbine: trošak zavisi od izabranog oblika kompanije.
  • Dobijanje potvrde o registraciji. Potvrđuje status pravnog lica.
  • 4. Otvaranje bankovnog računa

• Nije neophodno u početnoj fazi, ali neophodno za sprovođenje proračuna.

5. Registracija u poreskoj službi i dobijanje PIB-a.

6. Obavezne dozvole za zaposlene

 

3. Boravišna dozvola (boravišna dozvola) kroz otvaranje biznisa u Crnoj Gori

  • Registracija preduzeća.
  • Dobijanje radne dozvole za Vas i Vaše zaposlene.
  • Podnošenje prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Obezbeđivanje dokumenata: pasoš, uverenje o neosuđivanosti, zdravstveno osiguranje, dokumenta koja potvrđuju vašu finansijsku sposobnost.

Cena otvaranja firme u Crnoj Gori prilikom kontaktiranja naše GoMonte agencije iznosiće od 300€ bez državnih taksi. Rokovi od 2 do 4 nedelje Državna taksa za registraciju preduzeća 65 €. Državna taksa za dobijanje boravišne dozvole iznosi 250 €. Više o ceni i listi dokumenata i usluga saznajte na stranici: https://gomonte.me/me/services/residence-permit/

Stručnjaci naše kompanije GoMonte će vam pomoći sa sledećim uslugama:

  • Pravne konsultacije
  • Registracija i dostavljanje dokumenata
  • Računovodstvo

 

4. Kako odabrati komercijalne nekretnine za svoj posao

Odabir odgovarajućih komercijalnih nekretnina za iznajmljivanje u Crnoj Gori za Vaše poslovanje je važan korak ka uspjehu. Bilo da se radi o kancelariji, prodavnici ili proizvodnom objektu, morate pažljivo pristupiti traženju.

Ključni faktori koje treba uzeti u obzir pri izboru sobe:

1. Lokacija. Trebalo bi da bude zgodan i vama i vašim klijentima, partnerima i zaposlenima, da ima pogodna parking mesta i da se nalazi u prestižnoj zoni.

2. Veličina i raspored prostorija moraju odgovarati potrebama Vaše kompanije i obezbediti dovoljno prostora za opremu, kancelarijske radne stanice, skladišne prostore itd.

3. Stanje zgrade i infrastrukture: komunikacije, sigurnosni sistemi, klimatizacija i dr. Prisustvo savremenih komunikacija i pogodnosti će povećati efikasnost rada i pomoći vam da brže prođete sve inspekcije državnih nadzornih organa.

4. Troškovi zakupa ili kupovine. Neophodno je analizirati tržište nekretnina, uporediti cene i uslove zakupa različitih nekretnina kako bi se izabrala najbolja ponuda.

5. Pravni aspekti. Pre zaključivanja ugovora, morate pažljivo proučiti sve pravne aspekte transakcije. Obratite pažnju na uslove ugovora, prava i obaveze strana, moguća ograničenja u korišćenju prostorija i druga pravna pitanja.

Pogledajte katalog poslovnih objekata naše agencije: https://gomonte.me/me/commercial/

 

5. Porezi u Crnoj Gori za poslovanje u 2024. godini

Preduzetnici koji se bave komercijalnim aktivnostima dužni su da plaćaju porez na dohodak po stopi od 9% na saveznom nivou. Pored toga, tu je i PDV koji iznosi 21% i obavezan je da se plati prilikom prodaje dobara i usluga.   Preduzetnici su takođe dužni da vode računovodstvene evidencije i izveštavaju poreske organe.

Pored toga, preduzetnici moraju da poštuju zakone i propise koji regulišu njihovu vrstu poslovanja. Na primer, otvaranje preduzeća u određenim industrijama može zahtevati posebne licence ili dozvole.

Važno je napomenuti da država pruža razne pogodnosti i programe podrške za preduzetnike, koji mogu smanjiti poresko opterećenje i podstaći razvoj poslovanja. Na primer, mala i srednja preduzeća mogu biti oslobođena plaćanja poreza na dohodak u prvih nekoliko godina svog poslovanja.

 

6. Osobine radnog zakonodavstva

1. Jedna od ključnih karakteristika je uspostavljanje minimalnih standarda rada koje moraju da ispune poslodavci. To uključuje radno vreme, plate, odsustva, zaštitu na radu i druge aspekte koji regulišu uslove rada radnika. Na primer, utvrđeno je 40-časovno radno vreme nedeljno, kao i stope minimalne zarade.   2. Zakonom je predviđeno pravo na socijalno osiguranje, zdravstveno osiguranje, godišnji odmor i druge beneficije za zaposlene. Pored toga, zaposleni imaju pravo na stručno osposobljavanje i usavršavanje o trošku poslodavca.

Država ima posebne zakone za strane radnike koji dolaze da rade u ovoj zemlji. Njima se uređuju uslovi rada stranih državljana, postupak dobijanja radne dozvole i druga pitanja u vezi sa njihovim zapošljavanjem.

 

7. Finansijski instrumenti i podrška preduzetnicima

Ovde možete pronaći širok spektar finansijskih instrumenata i podrške za uspešan razvoj. Od malih porodičnih preduzeća do velikih početnika, ovde svako može pronaći odgovarajuća finansijska rešenja za realizaciju svojih ideja.

Jedan od glavnih finansijskih instrumenata je kreditiranje. Banke nude širok spektar kreditnih proizvoda, od kratkoročnih kredita do pokrića operativnih troškova do dugoročnog finansiranja za razvoj projekta. Postoje vladini programi podrške.

Preduzetništvo se takođe aktivno podržava kroz različite programe finansiranja koji imaju za cilj razvoj malih i srednjih preduzeća, inovacije i izvoz. Možete dobiti finansijsku podršku u vidu garanta ili subvencija za pokretanje novog projekta, modernizaciju opreme, učešće na međunarodnim izložbama i druge svrhe.

Drugo važno finansijsko sredstvo je finansiranje investicija. Mnogi investitori iz različitih zemalja dolaze ovde i postoji mogućnost da dobiju investicije za razvoj. Postoji širok spektar konsultantskih usluga i programa obuke o finansijskom menadžmentu, planiranju i marketingu. Ovo će vam pomoći da efikasno upravljate svojim resursima i postignete svoje ciljeve.

 

8. Otvaranje biznisa u Crnoj Gori: za i protiv

Prednosti:

1. Povoljni uslovi za vođenje preduzeća. Pojednostavljena procedura registracije, niski porezi. 2. Strateška lokacija. Zahvaljujući svom geografskom položaju na raskršću Evrope i Balkanskog poluostrva, ima pristup međunarodnim tržištima. 3. Turistički potencijal. Postoji mnogo mogućnosti za stvaranje novih ideja u oblasti hotelskog menadžmenta i turističkih usluga. 4. Boravišna dozvola za vas i vašu porodicu.

Nedostaci:

1. Birokratija. U nekim slučajevima, dobijanje dozvola može biti teško i skupo. 2. Takmičenje. Posebno u sektoru turizma. Za to je potrebno dobro poznavanje tržišta i razvoj jedinstvene ponude. 3. Nedovoljna infrastruktura. Neki regioni imaju lošu infrastrukturu, što može otežati poslovanje na tim lokacijama. 4. Neizvesnost u zakonodavstvu. Poteškoće sa otvaranjem nekih vrsta aktivnosti.

Ova zemlja sa lojalnim zakonodavstvom i šarmantnom atmosferom može postati idealna platforma za implementaciju vaših ideja. Ako imate pitanja, pišite našim konsultantima +382 69 777 680 Viber/WatsAap/Telegram ili na e-mail: gomonte3000@gmail.com.

Pročitajte i naše članke na ovu temu: Ideje za profitabilan posao u državi , Kupovina nekretnina u Budvi. Saveti za strance, Povoljne ponude za ulaganje.

Sledeći članak Pravila ulaska u Crnu Goru za Ruse 2024. godine

GoMonte Agencija za nekretnine

Agencija za nekretnine u Budvi GoMonte - asistent pri kupoprodaji stambenih, poslovnih nekretnina u Crnoj Gori.

Naši stručnjaci će vam pomoći: kupiti nekretninu u Crnoj Gori od vlasnika bez provizije, dobiti boravišnu dozvolu, mi ćemo vam uvek reći koji objekti se mogu jeftino kupiti od investitora.

Takođe u našoj agenciji možete kupiti nekretninu u Budvi ili nekom drugom gradu na obali sa panoramskim pogledom na more. Različiti načini plaćanja: rublje, USDT, Bitcoin. Ako vas zanima kako kupiti stan za rublje u Crnoj Gori, pišite nam za konsultacije: +382 69 777 680 Viber / VatsAap / Telegram.

Pružamo uslugu "Iznajmljivanje nekretnina u Crnoj Gori online", kratkoročno, dugoročno (godišnje) ili za odmor. Dodatne usluge: dobijanje boravišne dozvole u ​​Crnoj Gori, otvaranje biznisa ili usluge preseljenja preduzeća i zaposlenih, računovodstvena podrška, kupovina nekretnina putem interneta.

Imigracija u stranu državu je složen i naporan proces, u kome je bolje da se oslonite na one koji će vam reći pravne aspekte strane zemlje kako ne biste pogrešili. Stručnjaci naše agencije pomoći će vam da odaberete opštinu, grad, razgovaraju o prednostima i nedostacima stambenih naselja i šta da tražite ako želite jeftino da kupite nekretninu u Crnoj Gori.

Sajt nekretnina na gomonte.me je veliki izbor stanova u novogradnji, kućama, parcelama, vilama, luksuznim stanovima u rezidencijama, useljivim nameštenim garsonjerama, komercijalnim nekretninama za kancelarije i proizvodnju.

Osiguravamo pouzdanost i sigurnost transakcija, pomažemo u ovjeravanju ugovora i provjeri pravne čistoće. Čitajte na našem sajtu u člancima o tome kako dobiti boravišnu dozvolu za stranca i izabrati grad za preseljenje.

Meni