0 Postavite oglas
+382 69 777 680

Kako pronaći posao u IT kompaniji i preseliti se u Crnu Goru

Uprkos činjenici da je privreda zemlje zasnovana na turizmu, razvoj informacionih tehnologija se takođe sporo, ali se i dalje razvija. U 2022. godini, nakon pandemije COVID-a, veliki broj privatnih međunarodnih IT firmi otvorio je svoje kancelarije u Crnoj Gori. Kompanije za igre na sreću, autsorsing i proizvode takođe su se preselile iz različitih gradova Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Samo u poslednja dva meseca svoje kancelarije su otvorili EPAM, studio za razvoj igara Belka, Kofak. Njihove stranice na društvenim mrežama trenutno imaju slobodna radna mesta za FullStack Developer, FullStack SAP ABAP Developer, Junior/Middle/Senior Java Developer, Junior/Middle/Senior Pithon Developer, Junior/Middle/Senior C++ (retrain Java) Developer.

IT službenik može da se preseli u Crnu Goru na sledeće načine:

- Zapošljavanje u lokalnim preduzećima;

- Digitalna nomadska viza;

- Selidba, otvaranje firme i rad na daljinu;

- Kupovina nekretnine i dobijanje boravišne dozvole.

U ovom članku ćemo pogledati prvi način da dobijete posao u sunčanoj zemlji i da se preselite. Delimo savete onih koji su već prošli sve faze imigracije.

1. Procenite svoje mogućnosti na lokalnom tržištu rada

Analizirajte lokalne ponude za posao i položite test zadatke. Poslovi se mogu tražiti na popularnom sajtu za zapošljavanje u zemlji linkedin.com i u lokalnim četovima, koji su postali popularni 2022. godine, preseljenjem IT kompanija. Jedan od njih je https://t.me/montenegro_it_jobs/29 IT poslovi u Crnoj Gori. Ovo su slobodna radna mesta na ruskom, ali tamo možete pronaći slobodna radna mesta za međunarodne kompanije gde govore engleski.

2. Odlučite se za lokaciju

Nakon što dobijete ponudu, trebalo bi da pronađete avionske karte, godišnji zakup stambenog prostora bliže kancelariji sa dobrom infrastrukturom. Imajte na umu da morate imati iznos za prvi i poslednji mesec + depozit. Na našem sajtu su moguće sledeće onlajn usluge: pregled objekata za iznajmljivanje i zaključivanje ugovora. Ili možete odabrati opcije i rezervisati predstavu za datume vašeg dolaska.

Obavezno proverite internet u vašoj oblasti, brzina lokalnih provajdera na različitim lokacijama može da varira. Najbolje vreme za selidbu je od septembra do aprila, kada cene padaju i možete jeftino iznajmiti stan ili stan, čak i sa pogledom na more. Postoji više opcija za dugoročni najam u jesen, zimu i proleće nego u letnjoj sezoni turista.

Možete saznati troškove stanova ili kuća za privremeni boravak koristeći pretragu na našoj veb stranici.

3. Uzmi liste

Pitajte kadrovsku službu koja originalna dokumenta treba da ponesete sa sobom: potvrde o policijskoj kontroli, diplome. Prevod za njih obavljaju sudski tumači na licu mesta.

4. Pronađite prijatelje i pitajte za savet

Povežite se sa lokalnom IT zajednicom. Postoje ćaskanja u telegramu i fejsbuku gde komuniciraju na engleskom, ruski ili crnogorski uče o sastancima i novostima, sklapaju prijateljstva.

5. Delegirajte i ostanite mirni

Možete sami organizovati selidbu ili koristiti usluge naših stručnjaka koji će vam pomoći da izaberete moderne i udobne opcije smeštaja u popularnim gradovima kao što su Budva, Bar, Herceg Novi, gde se nalazi većina IT kompanija. Takođe u dobijanju boravišne dozvole, overi potrebnih dokumenata kod notara i knjigovodstvenoj podršci ukoliko se odlučite da se krećete i radite na daljinu na planini ili primorju.

Uspešno prođite faze intervjua, prenesite svoju mačku i fikus na mesto gde je uvek toplo, pridružite se timovima iskusnih programera međunarodnih projekata, pokrenite svoje startape. Ovo će vam uštedeti vreme i pomoći vam da izbegnete stres.

Više saveta o selidbi i legalizaciji u Crnoj Gori možete dobiti putem Vibera/VhatsApp-a/Telegrama +382 69 777 680 ili ostaviti zahtev na sajtu.

Ukoliko ste zainteresovani za preseljenje u Crnu Goru, bavite se IT-om, kao dizajner, programer ili tester, biće vam od koristi i sledeći članci: listu covorking prostora.

 

Foto: JÉSHOOTS, Pixels

Sledeći članak 4 koraka da kupite svoju nekretninu iz snova na mreži u Crnoj Gori

GoMonte Agencija za nekretnine

Agencija za nekretnine u Crnoj Gori GoMonte - asistent pri kupoprodaji stambenih i poslovnih nekretnina.

Naši stručnjaci će vam pomoći: prodati objekat u Crnoj Gori bez napuštanja kuće podnošenjem oglasa na našem sajtu, kupiti nekretninu u Crnoj Gori uz mogućnost sklapanja transakcije i plaćanja putem interneta.

GoMonte pruža i uslugu „Iznajmljivanje nekretnina u Crnoj Gori onlajn“, kratkoročno, godišnje ili za odmor. Dodatne usluge: pomoć pri dobijanju boravišne dozvole u ​​Crnoj Gori, otvaranje biznisa ili usluge preseljenja za biznis i zaposlene, računovodstvena podrška.

Obezbeđujemo pouzdanost i sigurnost transakcija, pomažemo kod overe ugovora i provere zakonitosti ukoliko želite da kupite stan, stan, kuću, vilu, kancelariju ili zemljište.

Konsultacije naših stručnjaka su besplatne, samo postavite svoje pitanje u našem ćaskanju na sajtu.

Meni