0 Postavite oglas
+382 69 777 680

Kako živi programer u Crnoj Gori sa platom od 1.500 evra. Realnost i izazovi

U ovom članku ćete saznati da li se može živjeti sa 1500 € i koliko vam je zaista potrebno da biste imali dnevnicu u Crnoj Gori. I o poslu, adaptaciji u novu zemlju, pronalaženju stana, troškovima, mogućnostima za štednju. Programer Middle Softvare Development iz Čeljabinska će podeliti svoje iskustvo preseljenja i savete o tome kako preživeti na novom mestu.

 

Izdavanje nekretnina u Crnoj Gori na primorju

Ovde je teško naći dobar stan za dugoročni najam. Od sada je potražnja veća od ponude, a cene su porasle za 20% u odnosu na 2023. godinu i variraju u zavisnosti od lokacije i stanja stana. Na forumima i specijalizovanim veb stranicama možete pronaći ponude vlasnika, ali skoro niko ne želi da sklopi ugovor overen i istovremeno zahteva plaćanje 4 meseca unapred. Stoga sam se obratio agenciji za nekretnine GoMonte, gde sam lako našao jeftin stan u Budvi i dogovorili smo se sa notarom. Zakup mog studija košta 400€/mesečno. Komunalne usluge i internet koštaju me još 100€ mesečno.

Radim dva posla. Prvi glavni posao u kompaniji na Kipru i drugi honorarni posao kao freelancer, pošto mi je plata od 1500 € dovoljna samo za osnovne potrebe: hrana, stanovanje, zdravlje.

Za zabavu, putovanja, obuku, odeću, ovo je iz drugog izvora, na projektima trećih strana, otprilike 1000 € -3000 € / mesečno, uvek drugačije.

Poteškoće u adaptaciji

Prelazak u drugu zemlju uvek je praćen poteškoćama. Neophodno je naviknuti se na novu kulturu, jezik, običaje. Integracija u lokalnu zajednicu može zahtevati vreme i trud.

 

Koliko košta boravišna dozvola u Crnoj Gori?

U 2024. godini cijena boravišne dozvole u ​​Crnoj Gori po osnovu otvaranja individualnog preduzetnika (firme) je 1000 €, prošle godine je moglo biti i jeftinije. Ali to uključuje troškove usluga notara, prevodioca i računovođe, ne morate ići u opštinsko jedinstveno preduzeće i stajati u redu.

Da biste podneli zahtev za boravišnu dozvolu, potrebna su vam sledeća dokumenta: diploma ili školska svedočanstva, policijsko uverenje, overen ugovor o zakupu, turistička prijava na 30 dana, zdravstveno osiguranje, plaćanje državne takse. Sve ovo je uključeno u cenu od 1000 €. Više o ovome možete pročitati na ovom sajtu ovde: gomonte.me

U dobijanju boravišne dozvole pomogli su mi i specijalisti kompanije GoMonte i nikada se nisam pokajao što sam im se obratio, s obzirom na to da ne znam lokalni jezik, izbegao sam nepotreban stres, kojeg mi je ovde ponekad dosta. Hteo sam da putujem, a Boravak mi daje priliku da ovde dobijem vizu za zemlje EU. Tako da sam nedavno bio u Hrvatskoj. Ali u blizini su mnoge zemlje bez viza za Ruse: Srbija, Bosna, Turska.

Troškovi života u Crnoj Gori za jedan dan

Trudim se da jedem kod kuće, jeftinije je, a osim toga, radim na daljinu i imam priliku da sama kuvam. Ponekad naručim dostavu. Pica ili pljeskavica sa goveđim kotletom od 10€. Jednom mesečno idem u restoran ili kafić, ima nekoliko omiljenih mesta u Budvi gde je dobra kuhinja. Prosečan račun u ovom objektu je toplo, salata + čaša piva ili vina 35 €.

ishrana:

  • kafa za poneti i lepinja - 8€
  • smrznuta tunjevina - 5,95€/0,6 kg
  • začinsko bilje: ruzmarin - 1,42 €/0,09 kg
  • lovorov list - 0,68 €/0,036 kg
  • kupus - 1,8 €/ 1,2 kg
  • krompira - 0,8€/kg
  • voda - 0,75€/1,5l
  • jabuke - 3€/1,5 kg

Prevoz: Od Svetog Stefana do Budve i nazad - 5€ Mobilni telefon - 5€ Internet - 21€ Dostava nove tastature iz računarske prodavnice - 25 € Pijte pivo u craft baru sa prijateljima - 2 krigle 0,3 za 4,5 € Klrm za mačke u dvorištu - 3€

Ukupno po danu: 80,5€

Koliko vam je novca mjesečno potrebno za život u Crnoj Gori?

Troškovi u Crnoj Gori u prosjeku mjesečno se kreću od 1400€-2000€ po osobi. Zimi mogu da porastu zbog nedostatka centralnog grejanja i visokih cena struje.

  • Iznajmljivanje - 400€
  • Komunalije i internet - 100€
  • Obroci - 500€
  • Prevoz - 15€
  • Slobodno vreme i zabava - 150€
  • Komponente računara - 100€
  • Zdravlje - 150€
  • Kozmetika, kućna hemija - 50€

  Tako u 2024. godini troškovi života u Crnoj Gori iznose: 1450 €. Ne znam da li je ovo mnogo ili malo, ali bih voleo da bude manje.

Ovde su proizvodi dobrog kvaliteta, dosta povrća i voća iz Italije, Turske, Azije.

Najskuplja stavka rashoda ovde su oprema, računari, telefoni i komponente. Bolje je da ponesete sve svoje. Izbor je mali, a na isporuku možete dugo čekati, na carini ćete morati da platite porez ako je cena veća od 70 €. Polovne možete, naravno, kupiti preko Fejsbuka, ali izbor takođe nije veliki. Takođe, ovde su sve tastature na srpskom jeziku i za mnoge je to muka.

Više o cenama robe i usluga u 2024. pročitajte u našem članku ovde: blog/post/23

 

Popravka računara u Crnoj Gori

Popravka telefona ili računara je takođe teška sa ovim, ali IT ćaskanje može dati savet. U proseku popravka računara može koštati od 100 €, naravno zavisi od vrste usluge. Zamena ili ugradnja komponenti od 100€, procesor od 250€, čišćenje rashladnog sistema 200€. Za hitnost mogu tražiti doplatu od 30%.

 

Kako i na čemu možete uštedjeti u Crnoj Gori

Možete da uštedite na svakodnevnim troškovima tako što ćete se okrenuti alternativnim opcijama kupovine, kao što su kineske prodavnice, akcije, prodavnice polovnih robe i kupovina polovnih stvari na društvenim mrežama. Štedim i na odlasku u teretanu i bazen, treniram na svežem vazduhu i plivam u moru kada je voda topla.

Članarina u teretani košta 40€, jednokratna obuka košta 8€. Bazen u Budvi 1 poseta 5€, SPA (sauna i bazen) 30€/1 dan. Sportska masaža u hotelu 40€, kod kuće 30€. Potpuno impresivne uštede mesečno ako vežbate na otvorenom.

Takođe možete uštedjeti na dugoročnom najmu automobila u Crnoj Gori. To jest, zakup za mesec dana ili više odjednom. Dakle, prosečna cena iznajmljivanja automobila koštaće vas 300 € mesečno. 

 

Rad u IT-u u Crnoj Gori i IT zajednici

Potražite posao i komunicirajte sa kolegama programerima ovde preko IT zajednica i događaja. Postoje razni ćaskanja na Telegramu i Fejsbuku. U Budvi postoji i IT covorking prostor u kojem se održavaju razni sastanci, predavanja i žurke. Bar ima piće, hranu i uvek je zabavan i zanimljiv. Takođe se okupljamo u kafanama da razgovaramo, podelimo dirljiva iskustva i profesionalne lajf hakove.

Plate programera u Crnoj Gori zavise od oblasti. U industriji igara od 3000 €, u redovnoj outsourcing kompaniji od 2500 €. Ovo su ruski govorni, meštani, naravno, imaju niže standarde. Sve se može naći na sajtovima za zapošljavanje ili u telegram četovima.

 

Gde ići u Crnoj Gori i šta videti

Naravno, prva stvar koju vredi napomenuti je gde piti zanatsko pivo. U svakom gradu postoje pabovi u kojima možete uživati u raznim zanatskim pivima, lokalnim, koje se kuvaju u jednoj fabrici u zemlji, kao i belgijskim i češkim. Filtrirano, nefiltrirano, tamno, debelo, sve se može naći. U prestonici je, naravno, veći izbor.

Vikendom mnogi idu na piknike uz živu muziku. Volim da jedem picu i pijem zanatsko pivo sa prijateljima ili idem u šetnju budvanskim nasipom.

U zavisnosti od grada u kome živite, postoji mnogo događaja na ruskom jeziku: predavanja, tematske žurke, kvizovi, izložbe, razmene, majstorski kursevi. Najzanimljiviji gradovi su: Bar, Budva, Herceg Novi, Podgorica.

 

Digitalna nomadska viza u Crnoj Gori 2024. godine

Programeri imaju mogućnost da dobiju posebnu vizu koja im omogućava da rade na daljinu u zemlji i ne plaćaju poreze. Još ne poznajem nijednu osobu koja je ovde legalizovana preko ove vize, ali znam uslove koje treba ispuniti.

Najvažnije je pokazati zvaničan ugovor sa poslodavcem sa mesečnom zaradom od najmanje 3.600 €, potvrdu o policijskoj kontroli i zdravstveno osiguranje. Možete se prijaviti putem interneta, čini se da je period čekanja nekoliko nedelja.

 

Medicina u Crnoj Gori

Smatram da su troškovi lekova i, na primer, stomatoloških usluga pristupačni. Ne mogu se pronaći svi lekovi, ali najpopularniji su oni za prehladu, alergije, probleme sa varenjem, vitamini, nootropici, sedativi - sve po povoljnim cenama.

Stomatologija: izvaditi zub ili staviti plombu od 30 €.

Termin kod terapeuta košta 30-40 €, ali ako već imate Boravak, možete i besplatno da posetite stomatologa.

Laboratorijske analize: komplet krvi 5€, hormoni od 10€, biohemija od 20€.

Ako imate kućne ljubimce, pregled kod veterinara može koštati 10€, bez lekova. Kompleksne operacije od 100€. Vakcinacije 5€-50€.

 

Turistička sezona

Visoka sezona može uticati na cene i obilje turista, što može biti i plus i minus. Jedna od prednosti za mene je mogućnost da upoznam nove ljude iz različitih zemalja. Loša strana je što sve poskupljuje: namirnice u prodavnicama i hrana u kafićima/restoranima, vožnja taksijem, pa čak i renta stanova mogu da poskupe.

 

Očekivanja i stvarnost

Prelazak u drugu zemlju ne poklapa se uvek sa našim očekivanjima. Na primer, bilo mi je čudno da vidim kako ljudi šetaju svoje pse i ne čiste za njima. Ima puno beskućnika, s obzirom na to koliko je zemlja mala, neverovatno je zašto nikog ovde nije briga za ovaj problem.

Nisam imao neka posebna očekivanja, ali za mene i dalje ima više prednosti nego nedostataka, ali to je to za sada. Kažu da psiholozi prvu fazu emigracije nazivaju „euforijom“, kada sve vidimo u najboljem svetlu i još uvek nismo naišli na svakodnevne probleme i teškoće u razumevanju mentaliteta lokalnog stanovništva. Ovakvih poteškoća još nisam imao, nadam se da neću.

 

Finansijska stabilnost

Da biste preživeli u stranoj zemlji, potrebno je da imate rezervu sredstava u slučaju nepredviđenih okolnosti. I što više, to bolje.

Privatne klinike za strance su veoma skupe ako nemate boravišnu dozvolu i zelenu knjižicu, koja daje osnovu za besplatne lekove i odlazak u državne bolnice.

Tu dodajemo i skupe popravke opreme i komponenti, koje su takođe nepredviđeni troškovi, jer je nemoguće predvideti kada će se vaš gvozdeni prijatelj ili telefon umoriti da vam verno služe.

Pa, dodao bih i datume, koji vas zaista mogu koštati od 100 € do beskonačnosti, pošto su potrebe svih različite, a obični neupadljivi kafići su ovde skupi. A ako želite da iznenadite devojku i odvedete je na romantično mesto, moraćete da iznajmite automobil ili unajmite privatnog vozača, što takođe počinje od 90 € po putovanju. Cveće od 20€, šampanjac od 12€, odlazak u kafić: desert + kafa 13€ po osobi.

Savjet za one koji žele da se presele u Crnu Goru

  • Vodite računa o svojoj ušteđevini unapred, počnite da štedite za kiriju i otvorite firmu za legalizaciju, vodite računa o porezima koje morate da plaćate mesečno
  • Nauči jezik. Srpski je bolji, ali ako znate engleski, ni to nije loše. Nivo B1-B2 je pogodan za komunikaciju u privatnim klinikama i bankama.
  • Proučite kritike, javne stranice i video zapise o preseljenju u zemlju, svako mišljenje je subjektivno, ali generalno vam daje razumevanje na šta treba da budete spremni i kako da izbegnete greške
  • Nemojte se plašiti da komunicirate i upoznate jedni druge kada stignete, ovde je lako steći prijatelje sa sličnim interesovanjima: možete zajedno da pešačite u planinama, idite u barove, putujete u susedne zemlje.

Život programera na jadranskoj obali sa platom od 1500 evra je balans između rada, adaptacije, troškova i mogućnosti razvoja. Svako može pronaći svoj put do udobnog života u ovoj neverovatnoj zemlji, ali je bolje imati pasivan prihod ili priliku da radi na nekim drugim projektima.

Pročitajte i na ovu temu: Kako jeftino kupiti nekretninu u Crnoj Gori.

Sledeći članak Pravila ulaska u Crnu Goru za Ruse 2024. godine

GoMonte Agencija za nekretnine

Agencija za nekretnine u Budvi GoMonte - asistent pri kupoprodaji stambenih, poslovnih nekretnina u Crnoj Gori.

Naši stručnjaci će vam pomoći: kupiti nekretninu u Crnoj Gori od vlasnika bez provizije, dobiti boravišnu dozvolu, mi ćemo vam uvek reći koji objekti se mogu jeftino kupiti od investitora.

Takođe u našoj agenciji možete kupiti nekretninu u Budvi ili nekom drugom gradu na obali sa panoramskim pogledom na more. Različiti načini plaćanja: rublje, USDT, Bitcoin. Ako vas zanima kako kupiti stan za rublje u Crnoj Gori, pišite nam za konsultacije: +382 69 777 680 Viber / VatsAap / Telegram.

Pružamo uslugu "Iznajmljivanje nekretnina u Crnoj Gori online", kratkoročno, dugoročno (godišnje) ili za odmor. Dodatne usluge: dobijanje boravišne dozvole u ​​Crnoj Gori, otvaranje biznisa ili usluge preseljenja preduzeća i zaposlenih, računovodstvena podrška, kupovina nekretnina putem interneta.

Imigracija u stranu državu je složen i naporan proces, u kome je bolje da se oslonite na one koji će vam reći pravne aspekte strane zemlje kako ne biste pogrešili. Stručnjaci naše agencije pomoći će vam da odaberete opštinu, grad, razgovaraju o prednostima i nedostacima stambenih naselja i šta da tražite ako želite jeftino da kupite nekretninu u Crnoj Gori.

Sajt nekretnina na gomonte.me je veliki izbor stanova u novogradnji, kućama, parcelama, vilama, luksuznim stanovima u rezidencijama, useljivim nameštenim garsonjerama, komercijalnim nekretninama za kancelarije i proizvodnju.

Osiguravamo pouzdanost i sigurnost transakcija, pomažemo u ovjeravanju ugovora i provjeri pravne čistoće. Čitajte na našem sajtu u člancima o tome kako dobiti boravišnu dozvolu za stranca i izabrati grad za preseljenje.

Meni