0 Postavite oglas
+382 69 777 680

Cene u Crnoj Gori. Koliko koštaju proizvodi, roba i usluge u 2022

Ovaj članak govori o tome koliko košta život u zemlji sa najboljom ekologijom, prelepom prirodom, visokim nivoom usluge i ljubaznim ljudima. Cene u Crnoj Gori za proizvode, robu, turizam, rekreaciju, zabavu, socijalne usluge u 2022. godini su različite i zavise od sledećih faktora:

- Turistički ili neturistički grad

- Lokacija na obali ili blizu mora

- Pristup do prve linije mora

- Koliko je razvijena infrastruktura

- gradsko stanovništvo

- Udaljenost od glavnog grada

 

Dugoročni najam stanova u Crnoj Gori u turističkim gradovima Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, već od 300€/mjesečno, bez režija. U gradovima udaljenim od mora Nikšić, Cetinje, Žabljak na sjeveru Crne Gore, možete naći kiriju od 150€/mjesečno.

Troškovi parkinga: ako se parking nalazi u višespratnoj zgradi, onda je najam za njega obično odvojen od troškova zakupa stambenog prostora, otprilike 100 € mesečno. Ako je parking javni, koštaće od 2 €/sat.

Cijena komunalija u Crnoj Gori zavisi od sezone i lokacije grada. Tako da leti za tročlanu porodicu za struju najmanje 30€ mesečno, zavisno od toga koliko često koristite klimu i gde se naselje nalazi. Cene karata su veće u turističkom području. Takođe plaćate odvoz smeća, tekuću vodu oko 15 € mesečno.

Ako ste se već odlučili za grad za selidbu i život, na našem sajtu možete iznajmiti i kupiti nekretninu u Crnoj Gori online. Samo izaberite objekat, kontaktirajte nas na bilo koji način koji vam odgovara, dobijte besplatnu konsultaciju od našeg specijaliste. Više o tome kako kupiti nekretninu u Crnoj Gori na mreži pročitajte ovdje. Plaćanje je moguće u dolarima, USDT, Bitcoin.

 

Otvaranje i podrška kompanije u Crnoj Gori

Ukoliko odlučite da se preselite u Crnu Goru i otvorite sopstveni biznis ili ste zainteresovani za preseljenje preduzeća, koristite naš savet i proučite detaljnu listu dokumenata potrebnih za proceduru legalizacije na našem sajtu u ovom delu. Cena usluga je od 100 €. Dobijanje privremene boravišne dozvole od 150€.

 

Iznajmljivanje kancelarije ili radnog mesta (covorking)

Za one koji rade na daljinu u Crnoj Gori ili im je privremeno potrebna kancelarija na službenom putu, postoje covorking prostori. Cena za 1 sat je približno ista od 10 €. Zakup uključuje radno mesto, prostor za opuštanje sa kafom i čajem, prostor za sastanke.

Arena poslovnog prostora zavisi od lokacije u kom delu grada vam je potrebna kancelarija, kao i od površine i dostupnosti interneta. Prosečna cena zakupa u Crnoj Gori je 500 evra za malu kancelariju od 40 kvadratnih metara. Potražite u našem odeljku „Komercijalne nekretnine“ ponude za kupovinu prostora za vaše poslovanje na našoj veb stranici ili nam ostavite svoju prijavu sa opisom zahteva za poslovni prostor, naši stručnjaci će izabrati prostor za vas.

 

Iznajmljivanje automobila, benzin, popravka automobila

Troškovi iznajmljivanja automobila u Crnoj Gori takođe zavise od sezone. Tokom letnjeg perioda, dugoročni zakup je isplativiji od dvodnevnog ili petodnevnog. Od septembra do maja cene padaju i možete iznajmiti mali automobil za jednog putnika ili celu porodicu za 15 €/dan. Usluge pranja automobila od 5 €.

Cena goriva u oktobru 2022, u zavisnosti od marke za 1 litar:

Eurosuper 95 – 1,39 €

Eurosuper 98 – 1,42 €

Evrodizel - 1,28 €

Auto servisi nude sve usluge neophodne za vozače. Cene zavise od lokacije. Važno za sve vozače: od novembra do zaključno marta obavezno korišćenje zimskih guma ili zimskih lanaca u zemlji (zahtevaju lokalni propisi), za kršenje pravila predviđena je kazna za fizičko od 100€ i pravno lice od €300.

Neke popularne usluge popravke putničkih automobila, prosečna cena:

Montaža ili skidanje gume 3 €

Montaža i balansiranje točkova 7 €

Ugradnja baterije 10 €

Sezonsko skladištenje guma ili felni (6 meseci) 10 €

 

Javni i međugradski prevoz

Iz primorskih gradova do bilo koje tačke možete stići javnim prevozom, koji vozi svakih sat vremena, a najpopularnijim pravcima do prestonice svakih 20 minuta. Cena karte do susednih gradova je od 2 evra. Cena 1 autobuske karte za Srbiju je 20 €, za Hrvatsku 25 €, za Bosnu i Hercegovinu 12 €.

 

Prodavnice prehrambenih proizvoda i pijace

Cena proizvoda u prodavnicama i lokalnim pijacama je različita i zavisi od toga koliko je grad popularan među turistima. Na lokalnim pijacama u Budvi cena proizvoda je veća nego u supermarketima i veća u poređenju sa lokalnim pijacama u drugim gradovima udaljenim od mora. Na pijaci se mogu kupiti domaći proizvodi: sirevi, med, svježi sir, jaja, vino, voće i povrće uzgojeno u ekološkim uslovima od poljoprivrednika. Uvek dostupno sveže meso i riba, dagnje, škampi ulovljeni u Jadranskom moru od strane domaćih ribara.

U svim naseljima dobro funkcioniše dostava namirnica na kućnu adresu. Ovo je tačno ako ste zaboravili da kupite namirnice pre vikenda ili nemate auto. Nedeljom su prodavnice zatvorene, ali možete instalirati posebnu aplikaciju i naručiti hranu iz bilo kog kafića ili naručiti potrebne proizvode iz onlajn prodavnice.

Standardna korpa za namirnice, prosečan račun, €:

Hleb – 0,4 €

Brašno 1 kilogram – 0,5 €

Testenina i proizvodi od žitarica 1 kilogram – 0,90 €

Povrće – 2,0 €

Voće – 1,5 €

Mleko 1 litar – 1,45 €

Sir 1 kg – 10 €

Vino 1 litar – 4,7 €

Duvanski proizvodi – 2 €

Pileće meso 1 kilogram – 2 €

Jagnjeće meso 1 kilogram – 7 €

Jaja 10 komada – 2 €

Morski plodovi - 7 €

Hrana za bebe u staklenoj ambalaži – 3 €

Hrana za mačke 1 kg - 6,50 €

Gotovo svi veliki trgovinski lanci podržavaju proizvođače zdrave hrane bez šećera, glutena i laktoze. Cene takve robe su veće nego za obične, ali su pristupačne i imaju raznovrsnu liniju za vegane, vegetarijance i sportiste.

Pasta od kukuruznog brašna – 3,50 €

Čokolada bez šećera – 2,70 €

Mleko bez laktoze – 2 €

Proteinske pločice bez palminog ulja – 2,50 €

Kućni proizvodi i kućna hemija mogu se naći u svakom velikom supermarketu, postoji sve što vam je potrebno za negu nameštaja, kao i hipoalergeni proizvodi za negu dečijih stvari: prah, sapun, maramice. Prosečan račun za robu po artiklu u evrima:

Sredstva za čišćenje podova – 3 €

Prašak 2 kg – 6,50 €

Set posuđa za tročlanu porodicu (šolja, kašika, tanjiri, šerpa/tiganj) – 35 €

Posteljina 1 komplet – 40 €

Prosečan redosled cena hrane (u ugostiteljskim objektima) za jednu osobu:

Burek (mala lepinja od lisnatog testa sa mesom) - 1 €

Shavarma – 2,5 €

Konditorski proizvodi za poneti – 1 €

Amerikano ili espreso u kafiću – 1,50 €

Čaša domaćeg vina - 4 €

Voda u staklenoj flaši 0,25 ml – 2 €

Pica u kafiću (za dvoje) – 5 €

Doručak u kafiću (kajgana, kobasica ili šljunak, hleb sa mešanim povrćem) – 4 €

Večera u restoranu sa evropskim menijem sa dobrim pogledom (plodovi mora ili meso, čaša vina, salata) – 50 €

Večera u lokalnom restoranu ili kafiću (toplo jelo, čaša vina, povrće) – 15 €

 

Odeća  i kozmetika

Izbor kozmetike i odeće u zemlji predstavljaju mnogi popularni brendovi iz Nemačke, Koreje, Izraela, Amerike, Srbije, Crne Gore, Turske, Italije. U prestonici i na primorju postoje tržni centri u kojima ćete pronaći sve od kućne odeće do zimske odeće od prave kože, obuće za svako godišnje doba. Cena odeće zavisi od zemlje proizvođača i popularnosti brenda. Na svakom mestu ćete naći male pijace gde postoje dobre cene za sličnu odeću. Muška i ženska ležerna letnja odeća od 10€. Brendovi brendova prave prodaju svake sezone i možete kupiti stvari sa popustom do 70%. Potražite i Outlet prodavnice koje nude kvalitetne kolekcije iz prethodnih godina po pristupačnim cenama.

Dečiji proizvodi, odeća, školski pribor

Cena odeće za decu je 10% niža nego za odrasle, u zavisnosti od brenda i lokacije prodavnice. Bolje je izabrati trgovačke centre van grada, gde možete obući svoje dete, kupiti potrebnu robu za školu, igračke, društvene obrazovne igre. Prosečna cena kancelarijskog materijala:

Sveske u mekom povezu – 0,50 €

Olovke – 0,50 €

Školski ranac – od 30 €

Dečje knjige na srpskom ili engleskom – od 5 €

Sredstva za kreativnost (setovi boja, flomasteri, itd.) – od 3 €

 

Farmaceutskih proizvoda

U velikim mrežama apoteka u Crnoj Gori možete pronaći ne samo lijekove, već i medicinsku i dekorativnu eko-kozmetiku, proizvode za djecu, ortopedsku obuću, proizvode za dijabetičare i naručiti ono što nema u apoteci, a ima kod distributera.

Obično se porudžbina završi u roku od nedelju dana. Cene robe zavise od naziva mreže i broja stanovnika tačke. U malim gradovima i prestonici farmaceutski proizvodi su jeftiniji.

Standardni set lekova za prehladu koji se izdaju bez lekarskog recepta:

Paracetamol 10 komada – 2 €

Coldrek 10 pakovanja – 5 €

Vitamin C - 2 €

Imunopojačivač – 8 €

 

Kućni aparati, kompjuteri, telefoni

U svim lancima prodavnica kućnih aparata, telefona i računara možete kupiti robu sa 15% popusta uz plaćanje gotovinom. U glavnom gradu možete pronaći automatsku hranilicu za mačke i pse, telefone velikih brendova i električne skutere. Mnoge prodavnice rade na mreži i isporučuju robu u vaš dom.

Medicinski centri, privatne klinike, laboratorije

Svaka opština ima poliklinike u kojima možete besplatno koristiti usluge ako imate boravišnu dozvolu u Crnoj Gori i posebnu medicinsku knjižicu, kao i privatne klinike i laboratorije.

Termin kod terapeuta u privatnoj klinici je 30-50 evra, koliko koštaju i drugi specijalisti: gastroenterolog, endokrinolog, ginekolog, pedijatar. Cena standardnih laboratorijskih testova po usluzi po osobi:

Kompletna krvna slika – 5 €

Alergeno testiranje – 40 €

COVID testovi – 10-15 €

 

Kozmetičke usluge, Spa, masaža, manikir, šišanje

Usluge industrije lepote su veoma razvijene u zemlji. Posebno tokom turističke sezone, veliki izbor banja i raznih tretmana. Manikir kod kuće ili manikir u salonu, ovo je svačija želja, cena je od 20 €. Muško šišanje u salonu 5€, žensko od 8€. Cene frizure za žene počinju od 15 evra.

Jednodnevna propusnica za hotelsku banju sa 5 zvezdica košta 20-30 evra, u zavisnosti od sezone. Ovo uključuje pristup bazenu, saunama, a neki od hotela će po ovoj ceni nuditi pristup teretani, plaži sa suncobranom i ležaljkom.

Teretane ne pružaju samo opremu za vežbanje, svuda će vam biti ponuđen širok spektar različitih grupnih vežbi, individualnih sesija sa trenerom u teretani ili na otvorenom po lepom vremenu. Jednokratna obuka na simulatorima od 5 €. Lični trening sa trenerom plus članstvo u teretani od 15 €/ poseta. Grupni čas joge ili zumbe od 10 €. Mesečna pretplata u zavisnosti od dodatnih usluga sportskog centra 30-150€.

 

Zabava i slobodno vreme

Sadržaji za zabavu za odrasle i decu, posebno leti, zadovoljiće svaku potrebu. Ekstremni vidovi rekreacije, jahting, ribolov su veoma razvijeni. Takođe u bilo kom turističkom gradu naći ćete izlete sa privatnim vodičem ili izlete brodom. Parkovi, planinarenje, zoološki vrtovi na privatnim farmama i novi akvarijum u Kotoru sa morskim životinjama Jadrana oduševiće sve članove vaše porodice, otvoreni su u svako doba godine i vikendom. Cena ulaza u vodene parkove, muzeje, bioskope i zoološke vrtove je od 5 evra po osobi.

Plaže u Crnoj Gori dijele se na javne i privatne. Javne plaže se mogu naći u bilo kojoj opštini i besplatne su, ali nema svlačionica ili toaleta. Privatne plaže su opremljene svime što vam je potrebno, uključujući tuševe i svlačionice, postoje barovi u kojima možete naručiti hranu i piće. Na vrhunskim mestima rade maseri, koji će uz šum talasa brinuti o zdravlju vašeg tela. Ulaz na takve plaže počinje od 20 evra po osobi.

 

Tako možemo izračunati približan prosečan budžet za mesečne troškove u Crnoj Gori po osobi, isključujući troškove legalizacije:

Iznajmljivanje stanova – 300 €

Iznajmljivanje automobila – 300

Režije – 50 €

Proizvodi – 300 €

Zabava i rekreacija – 150 €

Ukupno mesečno: 1100 €

Ako ste već odlučili da se preselite u Crnu Goru i tražite nekretninu za kupovinu ili iznajmljivanje, koristite našu pretragu na sajtu i uporedite cenu po gradovima. Cena legalizacije u zemlji možete proučiti na našem sajtu u odeljku „Legalizacija u Crnoj Gori“. Postoji usluga Iznajmljivanje nekretnina online, Kupovina nekretnina online. Imate bilo kakvih pitanja? Kontaktirajte nas na bilo koji pogodan način.

 

 

Sledeći članak Intervju. Kako se preseliti u Crnu Goru, pronaći pristupačan stan i dobiti boravišnu dozvolu u Crnoj Gori

GoMonte Agencija za nekretnine

Agencija za nekretnine u Budvi GoMonte - asistent pri kupoprodaji stambenih, poslovnih nekretnina u Crnoj Gori.

Naši stručnjaci će vam pomoći: kupiti nekretninu u Crnoj Gori od vlasnika bez provizije, dobiti boravišnu dozvolu, mi ćemo vam uvek reći koji objekti se mogu jeftino kupiti od investitora.

Takođe u našoj agenciji možete kupiti nekretninu u Budvi ili nekom drugom gradu na obali sa panoramskim pogledom na more. Različiti načini plaćanja: rublje, USDT, Bitcoin. Ako vas zanima kako kupiti stan za rublje u Crnoj Gori, pišite nam za konsultacije: +382 69 777 680 Viber / VatsAap / Telegram.

Pružamo uslugu "Iznajmljivanje nekretnina u Crnoj Gori online", kratkoročno, dugoročno (godišnje) ili za odmor. Dodatne usluge: dobijanje boravišne dozvole u ​​Crnoj Gori, otvaranje biznisa ili usluge preseljenja preduzeća i zaposlenih, računovodstvena podrška, kupovina nekretnina putem interneta.

Imigracija u stranu državu je složen i naporan proces, u kome je bolje da se oslonite na one koji će vam reći pravne aspekte strane zemlje kako ne biste pogrešili. Stručnjaci naše agencije pomoći će vam da odaberete opštinu, grad, razgovaraju o prednostima i nedostacima stambenih naselja i šta da tražite ako želite jeftino da kupite nekretninu u Crnoj Gori.

Sajt nekretnina na gomonte.me je veliki izbor stanova u novogradnji, kućama, parcelama, vilama, luksuznim stanovima u rezidencijama, useljivim nameštenim garsonjerama, komercijalnim nekretninama za kancelarije i proizvodnju.

Osiguravamo pouzdanost i sigurnost transakcija, pomažemo u ovjeravanju ugovora i provjeri pravne čistoće. Čitajte na našem sajtu u člancima o tome kako dobiti boravišnu dozvolu za stranca i izabrati grad za preseljenje.

Meni